dilluns, 9 de novembre del 2009

ENERGIA POSITIVA

22a Diada Andorrana a la XLI Universitat Catalana d’Estiu, 22 d’agost. Fa molta calor a les aules. Parlem de l’energia a Andorra. En Joan-Marc Miralles obre la Diada dient-nos que “l’energia en un sentit físic estricte és la capacitat d’un sistema per realitzar un treball”. Jaume Sobrequés, el rector de la UCE, ens desitja: “Que tingueu energia!” i destaca la importància de publicar les ponències presentades.

El tema s’aborda des del punt de vista econòmic, històric, polític i científic. S’analitzen diferents tipus d’energia, els seus avantatges i inconvenients: l’energia eòlica, geotèrmica, hidroelèctrica, l’energia dels llamps… L’Àlex Fusté ens adverteix del perill d’introduir arròs, carn, petroli, etc., com a actiu financer, i ens fa saber que l’entrada de capital inversor especulatiu acaba derivada en crisis econòmiques. La baixa de tipus d’interès pot representar “la major operació conjunta de finançament d’un model de creixement que no ha generat sinó desequilibris crònics”. Sortim a dinar convençuts de la necessitat d’invertir en empreses, en lloc d’invertir en matèries primeres.

La Sílvia de Cambra denuncia la contaminació lumínica (“es perd la finestra de l’univers!”) i ens mostra l’exemple del llum que hauríem d’utilitzar: una bombeta LED. Se’ns fa recordar que la central elèctrica de Fhasa es va crear per exportar l’electricitat, i no va ser fins a l’any 1974 en què el total de la producció hidràulica es va equilibrar amb el consum elèctric. Avui en dia, però, no és possible evitar ser dependents, ja que un grandíssim percentatge de l’energia que gastem és importat de França i Espanya.

La FEDA aposta per la diversificació energètica. Aprenem que la central GNL de Soldeu regularà la potència d’entrada en funció de la demanda en energia tèrmica dels clients. Hi ha veus en contra del monopoli. Un dels ponents proposa crear l’Institut Andorrà d’Energia.

Un dia intens i interessant. Felicitats a tots, empresaris, científics, polítics… Que tingueu energia.

(Publicat a la secció Diari Obert del Diari d'Andorra el 9 de setembre del 2009)