diumenge, 27 de desembre del 2009

Diversitat


És per a mi un gran plaer parlar de les escoles que han jugat un paper important a la meva vida. Vaig exercir de professora d’idiomes als centres Inlingua d’Andorra durant vuit anys, des del 1997 fins a l’any 2005, i segueixo col·laborant-hi en temes d’assessorament pedagògic. Al mateix temps que professora, vaig ser alumna d’Inlingua: hi vaig aprendre els fonaments del català amb l’Elòdia, vaig fer l’alemany amb la Wiebke, cursos de perfeccionament de francès amb la Joëlle i la Marie-Pier-re… Guardo un record molt bonic dels meus antics companys i mestres i naturalment de tots els alumnes, i des d’aquestes pàgines vull enviar una abraça- da a tots i totes, amb els millors desitjos per al 2010… Aquesta setmana he parlat amb el director i propietari d’Inlingua Andorra, en Fer-ran Costa, de la seva visió del negoci i dels trets que el diferencien de la resta de les empreses.

Les escoles Inlingua disposen d’un mètode d’ensenyament d’idiomes propi, d’ús exclusiu en els seus 350 centres situats a 44 països. El seu lema –“creuant les barreres lingüístiques”– ens recorda que el domini de llengües estrangeres és la clau de l’obertura del món. La possibilitat de parlar un idioma més representa un pas endavant en totes les habilitats comunicatives d’una persona. Quan aprenem la gramàtica i el vocabulari forà, ens introduïm en el costum de posar-nos al lloc de l’altre, de veure les noves cultures des d’un punt de vista diferent.

L’ensenyament d’idiomes, a l’igual que el seu aprenentatge, és una experiència preciosa. El nostre petit món, divers, multiforme i multilingüe, ens dóna múltiples possibilitats d’aprendre idiomes, i totes les escoles de llengües hi contribueixen amb honor i coneixement de causa. Parlant del context del país, en Ferran destaca la forta implantació dels centres Inlingua a diferents parròquies: molts estudiants poden accedir a l’ensenyament d’idiomes a Inlingua a la seva parròquia de residència. Hi ha dues novetats importants en aquest aspecte: aquest any s’ha obert l’escola de Sant Julià i s’ha renovat completament l’escola d’Escaldes.

Tots els centres Inlingua d’Andorra aposten fortament per la formació dels nens, per poder estar segurs que les futures generacions dels andorrans puguin representar la societat globalitzada en el futur. En Ferran ressalta el gran avantatge comparatiu que el nostre país té en aquest aspecte: tots els infants aprenen dos o tres idiomes, i la introducció d’un idioma estranger complementari aquí és més fàcil. Troba que el domini d’anglès des dels primers anys de la vida és absolutament vital per assegurar la millora constant de l’economia del país i donar valor afegit. Les escoles Inlingua Andorra ofereixen classes d’anglès per als nens de les diferents guarderies del país, a partir d’un any d’edat.

El que en Ferran veu com a especialment important és el valor del capital humà, la seva integritat professional, la seva implicació, la seva vocació de servei. “Si pogués destacar alguna cosa de la qual estic orgullós d’Inlingua, és l’EQUIP (amb majúscules!) que formem”. En Ferran està convençut que l’àmplia diversitat del personal (una quinzena de nacionalitats diferents) contribueix, des de diferents percepcions, amb diferents sensibilitats, amb diferents perspectives, per crear el millor producte possible. M’explica que “això, òbviament, pot portar a una divergència d’opinions, però també contribueix a la riquesa del nostre món i la nostra pràctica de cada dia”. També troba rellevant que molta gent dels qui han passat per Inlingua i han seguit el seu camí professional, ha conservat alguna vinculació amb les escoles i un bon record. “Actualment formem un equip humà d’una quarantena de persones. Treballem molt, però també ens ho passem molt bé, una cosa que és important pels temps que corren”.

Envers els clients, els estudiants d’Inlingua, troben imprescindible donar un servei que superi les seves expectatives i posar totes les eines a la seva disposició, sempre dins del marc del pragmatisme i del realisme: a Inlingua mai no s’ha fet, ni mai es farà, la propaganda del tipus “aprèn anglès en 3 dies”. Es fan diversos cursos de formació interna, i el departament pedagògic d’Inlingua internacional està invertint constantment en recerca i innovació del producte per millorar-lo. S’investiguen les noves tendències pedagògiques i les noves necessitats, s’incorporen al mètode i es posen a l’abast dels estudiants. És necessari sempre estar a un pas endavant. Voldria concloure amb la frase d’Oscar Wilde que inspira a millorar les nostres capacitats lingüístiques: “El llenguatge és el pare, no pas el fill, del pensament”.

(Publicat al Fòrum.ad el 27 de desembre del 2009)