dilluns, 4 de gener del 2010
Cava Benito
L’any 1956, Benet Lluelles i Nadal, conegut a Andorra com a Benito de cal Trist, va obrir el negoci que va denominar “Cava Benito”, dedicat a la importació, comercialització i venda de vins provinents d’Espanya. En aquells moments es venia molt al detall, habitualment als turistes francesos què se solien emportar 2-4 litres de beguda escollida després d’haver-la tastat. La Mònica Lluelles i Baró, filla d’en Benito, va continuar el negoci junt amb el seu marit Josep Riberaigua i Aldosa, de cal Tendre. A part de regentar el comerç, posaren en marxa un petit hotel-residència amb el mateix nom que acollia els turistes pioners en la pràctica d’esquí i als amants de l’escalada, les muntanyes i la natura.
La tercera i la quarta generació de la Cava (la filla de Mònica i Josep, Maribel Riberaigua i Lluelles, el seu marit Carles Magdaleno i Tresserra i el seu fill Jordi Magdaleno i Riberaigua, que avui regenten la botiga conjuntament) hi han efectuat diversos canvis estructurals. Primer hi van afegir un bar-restaurant, i l’any 2000, van transformar el negoci en la importació, comercialització i venda dels més prestigiosos whiskies escocesos. Posteriorment s’hi van integrar els whiskies produïts a la resta del món i els millors roms, conyacs, armanyacs, gins i vodkes. És un lloc ple de sorpreses: m’hi han mostrat una ampolla de vodka en forma de fusell Kalashnikov complementada amb la munició de vidre, i una altra, a dins d’un ou gegant de casa Fabergé. Hi he vist un whisky de 46 anys (un Mortlach del 1936) i una multitud de miniatures de col·lecció. L’ampolla més cara que es pot comprar val uns 18.000 euros. No hi falten els productes tradicionals d’origen de la Cava del “Benito”: porto, moscatell, xerès i vins de taula.
Cava Benito és un referent internacional entre les botigues més prestigioses de whisky que figura en les revistes especialitzades tals com “Whisky Magazine” i “Malt Advocate”. Segons “Malt Advocate”, hi ha solament dues botigues d’un grau d’especialització similar a tot Europa: Cava Benito a Andorra i un comerç a Àustria.
El catàleg del Cava Benito que es pot consultar a www.cavabenitowhisky.com té quasi 2.000 referències, i unes 1.500 són de whisky. A part dels clients del país (tant particulars com els millors restaurants i bars) Cava Benito serveix un nombre especialment important de visitants de l’estranger. La meitat de les marques vénen directament de les destil·leries amb les quals es manté una relació molt directa. La majoria d’ampolles són d’edició limitada: se’n fan 500–800 per a tot el món. Cava Benito té whisky de malta produït per totes les destil·leries existents. Els regents de la botiga segueixen les últimes novetats a través de les revistes i pàgines web dedicades al món dels licors, i comparteixen la seva experiència amb els lectors espanyols a través de les pàgines de cata de la revista “Epicur”, escrites pel Carles Magdaleno.
Mai no he estat a Escòcia. No em pregunteu com és la petita illa d’Islay on es destil·la el whisky amb l’olor del fum de la torba, el gust que recorda l’aigua del mar i les algues marines, l’illa que és coneguda com a “la reina de les Hebrides”, “amb una cançó al cor i whisky a l’ànima”. Acabo de descobrir el bonic i estrany nom de Bruichladdich (amb l’ocasió del whisky de 7 anys exclusivament embotellat per a Cava Benito, Andorra, el passat setembre). No he visitat la destil·leria més petita d’Escòcia, la d’Edradour: i és la primera vegada que cato el whisky amb el sabor de vainilla, de mel i d’avellanes. No coneixia la destil·leria de Bladnoch al sud-oest d’Escòcia fa just dues hores: el whisky que cato d’aquesta casa (Sigle Lowland Malt, de 15 anys) és el més afruitat, ideal per a l’aperitiu. El nom de Springbank també m’és nou. Però el whisky té el gust de la terra on es destil·la, de l’aigua que la rodeja, de les barriques on es desa.
En Carles Magdaleno i Tresserra del “Cava Benito” (membre de “The Grand Order of Glenfarclas” i de “Whisky tasters”), la seva esposa Maribel Riberaigua Lluelles i el seu fill, Jordi Magdaleno i Riberaigua ens ajuden a descobrir-lo. Per escollir un whisky especial que més ens agrada, proposen tastar de 3 a 6 varietats completament diferents.
Si et deixes aconsellar, és simplement meravellós, i tornaré a Cava Benito una i altra vegada, perquè tal i com deia el Sr. Winston Churchill, “Sóc una persona de gustos simples, i el millor invariablement em satisfà”.
(Publicat al Fòrum.ad el 3 de gener del 2010)
Etiquetes de comentaris:
Andorra,
Cava Benito,
Fòrum.ad,
oficis
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada