Amanida de dents de
lleó
Taraxacum
officinale
Entre els plats de cuina andorrana que m’agraden especialment,
l’amanida de xicoies hi ocupa un lloc d’honor. El meu sogre les prepara amb una
vinagreta de mostassa, d’aquelles barreges d’oli, vinagre, mostassa, sal i
pebre que fan els francesos per
acompanyar les seves amanides, i sempre estic disposada de menjar-me’n mig bol
deixant la resta dels comensals amb porcions més escasses. La majoria de la
població del petit gran país comparteix el meu entusiasme. A les VI Jornades
Gastronòmiques “Andorra a Taula” que acaben de començar i tindran lloc fins al
29 de juny, l’amanida de xicoies està sent un dels entrants més populars, i es
presenta en plats originals i creatius, tal i com remarcava l’edició barcelonina
d’El Periòdic fa uns dies. A Can Manel, “amanida de xicoies, alls tendres i
cruixent de donja”. A la Borda Raubert, “amanida de xicoies amb rostillons de
pernil i fulles de vinagrella, tot aromatitzat amb oli d’herbes aromàtiques”. A
la presentació de les Jornades, el president de la Unió Hotelera d’Andorra Àlex
Armengol inclou les xicoies, ben merescudament, a la llista dels nostres
productes autòctons, tradicionals i de proximitat. Val a dir que 12 de 38
restaurants participants de les Jornades ofereixen xicoies en alguna
combinació. L’incomparable Albert Villaró va dedicar un himne a les xicoies,
“les tres estrelles Michelin de les herbes”, a la seva columna setmanal al
Diari d’Andorra. “En mengen a Grècia, al Japó, al Magrib, a tot arreu on creixen,
que és a la major part del planeta, perquè són plantes molt poc exigents,” deia
l’Albert, i afegia una frase ben curiosa, la següent: “Però les nostres
xicoies, les que broten així que la neu es fon, són especials, circumstancials,
efímeres.” L’hi he de donar tota la raó. Vet aquí el perquè.
Entre les anècdotes més sonades de la meva infància hi havia l’anècdota
de l’amanida de dents de lleó, o amanida de pixallits, si així preferiu. Una
amiga de la meva mare, una senyora molt posada en les dietes i la vida sana, va
llegir un dia en una revista francesa que era molt saludable i poc calòrica
l’exquisida amanida de dents de lleó. En assabentar-se que les dents de lleó no
eren gens distintes dels pixallits comuns que creixien al pati de la casa, va
collir un munt de fulles de pixallits allà mateix i en va fer una amanida. Sí
que li va semblar un xic amarga, però se la va empassar per la glòria de la
bellesa, fent cas dels savis consells dels francesos. Diu la llegenda que va
acabar a urgències, amb una intoxicació del quinze. Des d’aquell dia, al cercle
estret d’amics dels meus pares que vivien i treballaven a la capital industrial
dels Urals, qualsevol miracle de cuina estrangera de pinta estranya i sospitosa
rebia la definició genèrica d’una “amanida de pixallits”. Jo sempre vaig pensar
que la senyora en qüestió – es deia Victòria – havia malentès alguna cosa a la revista francesa,
i que realment no existia cap amanida de pixallits. I no va ser fins el dia de
posar-me a escriure aquesta contraportada que em vaig assabentar de que les
meves estimades xicoies, menjades, tal i com recomana l’Albert, “amanides amb
el mínim denominador: un rajolinet d’oli bo-bo, vinagre de veritat i una mica
de sal d’escata gran”, eren aquells mateixos pixallits de tota la vida. Tot i
així, insisteixo, no són els mateixos. Cada terra dóna un sabor especial a les
seves plantes, i una amanida de xicoies com Déu mana és tan irreproduïble a la
capital dels Urals com una bona paella en un restaurant de Paris.
(Publicat a El Periòdic d'Andorra el 19 de maig de 2014)
Text: Alexandra Grebennikova. Dibuix: Jordi Casamajor
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada