dimarts, 1 d’agost del 2017

Els habitants del cel

No hi ha una manera més idònia d’obrir Andorra al món, de fer-la descobrir, que concentrar-hi l’excel·lència artística. A l’estiu del 2017 hem estat de sort gràcies a unes fantàstiques edicions de land art, del Festival de jazz d’Escaldes i de Scalada Stelar. Aquest diumenge direm adeu a tots els artistes i a la companyia d’organització d’esdeveniments del Cirque du Soleil, Événements 45 Degrees, amb gratitud i nostàlgia. Darrere de cada espectacle hi ha un treball immens de coordinació, llargs dies d’entrenament, de nervis, d’il·lusió, d’insomni.
A quarts de nou, ens unim a les multituds que es dirigeixen a l’entrada del circ. Ens saluden els voluntaris, la valuosa i indispensable ajuda a l’organització. La carpa per a cinc mil persones ja és plena de bat a bat. Ens fan companyia els núvols: per als espectadors de peu dret, són figures que caminen sobre xanques i duen barrets en forma de nuvolots i capes fosques, però per als qui estan asseguts a dalt de tot són veritables núvols itinerants.
Amb els primers acords de la música de Félix-Antoine Couturier, ens preparem per acompanyar la protagonista, la viatgera dorment, a l’estratosfera. Ja hi és, arrenca el vol... i es desperta envoltada pel bullici de la vida urbana on tot és recte, quadrat, angular. De cop i volta, el món s’omple de “ciutadans”, urbanites que per les seves capes recorden vagament els consellers, tot i que són consellers canviats, amb cares tapades, vinguts d’un malson. No l’aturaran: amb l’ajuda de poderosos éssers màgics la Somniadora arribarà al cim de les muntanyes. Li donaran la benvinguda un malabarista que es balanceja en cent cadires, un porc espí que passeja per la corda fluixa, uns esperits dansant amb tambors, un gegant imponent i, és clar, les princeses de l’aire que desafien les lleis de la gravetat: les habitants del cel.
Sempre les miro amb l’ai al cor: hi tinc una predilecció especial. Són russes, les fades ingràvides dels vestits llarguíssims que salten d’una plataforma que es gronxa amb les empentes de les seves companyes, fan salts mortals a l’aire i aterren sobre l’altre gronxador en moviment. Es tracta de seqüències d’altíssim risc, i Russian Swings, d’Aleksandr Skokov (en rus, Vstrechnyiekacheli), és l’únic col·lectiu femení del món que s’hi especialitza.La Somniadora les admira, s’hi inspira, hi troba noves forces i es dirigeix als mons on l’esperit desafia la gravetat i els girs de la roda de la mort.
Feu via: us queden cinc dies per gaudir de les últimes representacions de Scalada Stelar del Cirque du Soleil, un final meravellós dels cinc anys d’espectacles fets a mida, cinc temporades de creacions de grans professionals basades en diferents visions d’Andorra: roques i llacs, llums i ombres, terra i paradís.
(Publicat al BONDIA el 26 de juliol de 2017)
Text: Alexandra Grebennikova. Dibuix: Jordi Casamajor