dimecres, 24 d’octubre del 2012

Tres raons per aprendre el català

La setmana passada, vaig ser convidada a la tertúlia del programa "Estira la llengua" de la Radio Nacional d'Andorra: una experiència grata i enriquidora, de les que fan pensar. En excel.lent companyia - amb la Maria Cucurull i en Pere Vilarrubla, - hi vam parlar, entre d'altres coses, de les raons d'aprendre el català... i per enèsima vegada m'adono de que em queda un llarguíssim i pedregós camí per millorar la meva traça quant a les tertúlies radiofòniques. Avui, llegint el resum que ha tingut l'amabilitat de fer l'amic Agustí Mas, m'he adonat de que jo, a diferència dels meus cotertulians, no em vaig saber expressar amb claredat. I per això, amb el vostre permís he intentat tornar a formular les meves idees i fer-vos una petita llista de raons per aprendre el català, tal i com les entenc. És una tasca empresa purament per l'amor a l'art (i per la llengua). Aquí les teniu:

Apreciat nouvingut,

Tens, com a mínim, tres raons per intentar aprendre l'idioma del país on vius.

Raó primera: et sentiràs acollit. Ho sentiràs en totes les coses, des de les més trivials fins a les més importants. Sabràs llegir els cartells i et serà més difícil perdre't. Entendràs el missatge de tots els contestadors automàtics: els d'Andorra Telecom, de l'Hospital, del Govern, dels museus, dels bancs. Si entres en un ascensor que parla, distingiràs entre "pujant" i "baixant". Si mires la televisió andorrana, no t'hauràs d'imaginar de què tractava la notícia. Si obres els diaris locals, podràs arribar més enllà de les meres imatges. Si segueixes les sessions del Consell General i dels Comúns, sabràs de primera mà com es gestiona el país.

Raó segona: et sentiràs comprès. Per participar a la vida pública en la seva plenitud, amb comentaris, amb articles d'opinió, amb la participació a les reunions de pares, veïns, lectors, treballadors, comerciants, alumnes i -¿ per què no? - als programes de ràdio i televisió, no necessitaràs cap traductor, cap ajudant: podràs fer-te valer per tu mateix, plenament i amb tota la llibertat.

Raó tercera: et sentiràs estimat. No et tractarem diferentment, però ens serà més fàcil fer-te saber que ets benvingut a tot arreu. Intentarem ajudar-te en tots els moments del teu camí d'aprenentatge. En aquest camí, descobriràs meravellosos escriptors i grans poetes, cançons entranyables i eternes... Descobriràs una rica cultura, singular i irrepetible. Tenim una llengua que obre les portes a totes i tots. Tenim un present i un futur comú. Tenim bons professors i classes gratuïtes. Aprèn el català.

(Publicat al BONDIA el 24 d'octubre del 2012)

2 comentaris:

ammrtva ha dit...

Moltes gràcies pels teus elogis i per la teva implicació per estirar la llengua!

Agustí Mas - Estira la llengua!
facebook.com/estiralallengua

Alexandra Grebennikova ha dit...

Gràcies a vosaltres!!!! Una abraçada molt gran