dissabte, 16 de gener del 2010

País dels lectors


Una de les coses que van sobtar la Pamela Méndez Rojas en arribar a Andorra era la sensació que als carrers principals, els més freqüentats pels turistes, no es veien llibreries: “estaven totes amagades”. Així va néixer la idea d’obrir una llibreria diferent, “una llibreria que estigués a l’abast de tots: aquell qui acaba d’arribar al país, l’andorrà de tota la vida i el turista. Una llibreria molt alegre, amb un fons no gaire extens però molt ben seleccionat, on puguis anar mirant el que t’interessa sense que ningú estigués pendent de tu”.

Després d’un any i mig d’estudi, l’elaboració d’una base de dades que prenia en consideració els diferents rànquings dels llibres, segons Amazon, Barns & Noble, New York Times i altres fonts d’autoritat, els somnis es van fer realitat al mes de març de l’any 2008. “Llibre Idees” ha tingut èxit des del primer moment de la seva obertura a l’avinguda Príncep Benlloch 10 i va obrir la segona llibreria al Centre Comercial Illa Carlemany el passat juliol. La Pamela comenta que la situació cèntrica de les botigues és molt important: “Hi ha turistes que diuen que és la primera vegada que troben una llibreria a Andorra. Molta gent ens pregunta si estàvem abans a Espanya, d’on som i som una empresa que ha nascut aquí, a Andorra”.

El fet de tenir, en el mateix espai de l’Illa Carlemany, el cine, el supermercat i tota una varietat de botigues, ajuda que ens trobem més còmodes i ben acollits a l’hora de comprar. “Estem molt contents”, diu la Pamela. “La gent del país llegeix molt, sobretot la gent jove, els Reis han regalat molts llibres. M’ha sorprès que les persones són molt sentimentals: es llegeix molt la novel·la romàntica.” Al seu lloc web http://www.llibreidees.com , “Llibre Idees” ens ofereix la llista dels llibres més venuts durant els últims mesos en català i castellà, ficció i no ficció. El que destaquen de la botiga són els espais amplis i lluminosos, la música agradable, l’ambient acollidor.

La Pamela explica que “Llibre Idees” s’ha desenvolupat en el sentit del gust més popular de la gent: “coses entretingudes, coses que a la gent la distreu”. El lema del comerç – “Clàssics de sempre. Èxits d’avui” – ens dóna la definició dels llibres més venuts. El Quixot, la Ilíada, Plató, Aristòtil en formen part conjuntament amb els llibres d’intriga, novel·la romàntica, interpretació dels somnis i els grans èxits del moment. Hi ha molta venda d’impuls: les persones que entren a la botiga per curiositat, sense la intenció prèvia de comprar i compren un llibre que els ha atret l’atenció. La propietària ressalta que “la política molt marcada de l’empresa és la de tractar bé els clients: encara que de vegades és difícil, intentem per tots els nostres mitjans que marxin contents.” Hi ha unes butaques per seure i descansar, i disposen d’un espai on els nens poden jugar mentre els seus pares llegeixen tranquil·lament. La Pamela creu que les dones llegim més que els homes: “hi ha més lectores que lectors”.

El treball de revisió dels rànquings i actualització de l’oferta és constant. Cada mes “Llibre Idees” fa l’estudi de cada secció per determinar quins llibres es venen millor i n’amplia les seccions segons la demanda. La llibreria va acollint el seu estoc a base de la lectura dels clients. “Mai menyspreo un llibre”, diu la Pamela. “Es pot partir d’un llibre molt senzill i molt banal, però t’inicia en el teu camí de lector.” Moltes vegades recorda més al client per allò que compra, que no pas pel seu nom. La llibreria es preocupa molt pels encàrrecs personals que fan els clients i procura complir com més aviat millor.

“Llibre Idees” ofereix llibres en diversos idiomes: català, castellà, francès i anglès. La Pamela destaca que hi ha molta demanda pels llibres en castellà. “El que ens faria falta i no tenim és un bon llibre d’història d’Andorra en castellà, com el de Jordi Guillamet però en llengua castellana. Molts turistes ens ho demanen i no existeix. I també un llibre sobre l’art a Andorra en castellà, o en una edició bilingüe castellà-català, sobre els tresors de l’art romànic a Andorra per exemple”. “Llibre Idees” manté que un bon llibre és el millor regal de tots. Mai no passa de moda, permet viatjar en el temps i en l’espai i no necessita piles ni endolls. Us desitjo un any ple de bons llibres i meravellosos descobriments: records que ens acompanyaran tota la vida.

(Publicat al Fòrum.ad el 16 de gener del 2010)