diumenge, 16 de maig del 2010

Salut

Foto: Reinaldo Márquez

El 12 de maig és el Dia Internacional de la Infermeria, i el Col·legi d’Infermeres i Llevadores d’Andorra organitza la conferència “Les competències de la professió d’infermeria a Andorra”, que tindrà lloc el 8 de juny de 2010, a les 18 hores, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

La conferència anirà a càrrec de les infermeres Sra. Isabel Pera Fàbregas, cap de la unitat d’infermeria legal de l’Hospital de Vall d’Hebron de Barcelona, responsable de l’assessoria de responsabilitat professional del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (COIB), i professora d’ètica, legislació i bioètica de les escoles Universitàries d’Infermeria de Vall d’Hebron i Blanquerna, i Sra. Núria Cuxart Ainaud, vice-presidenta i directora de programes del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona, i professora de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona (UB).

Segons la web de la Universitat d’Andorra, el rol professional del diplomat en infermeria consisteix a “dissenyar, gestionar i coordinar les cures”. A nivell legislatiu, però, les competències d’infermeria estan definides en el decret de 31 de juliol del 1980 que aprova el reglament de l’exercici de les professions paramèdiques i parasocials a Andorra, que no distingeix entre les competències dels infermers i dels auxiliars tècnics sanitaris i defineix vuit competències, dues entre les quals són “injeccions” i “preses de tensió”.

Ara mateix, el Col·legi de les Infermeres i Llevadores d’Andorra, en col·laboració amb el Ministeri de Salut, Benestar i Treball, els representants de l’Escola d’Infermeria de la Universitat d’Andorra, els representants de l’àmbit professional laboral i els experts en infermeria legal, està treballant en la creació d’un document conjunt que definirà quines funcions té la infermera avui en dia i quin paper es vol que tingui la infermera a Andorra. Es tracta de fer un document que reflecteixi la correspondència de les competències estudiades a la Universitat amb la seva aplicació a la vida professional.

S’ha organitzat una sèrie de taules de treball dedicades a les competències de la professió d’infermeria a Andorra. No és fàcil ubicar les competències exactament, perquè a Andorra hi ha certes peculiaritats en el seu model sanitari que fan difícil extrapolar competències definides en entorns pròxims al nostre (Catalunya). Es donarà especial atenció a la definició de les competències de la professió infermera i a establir quines especialitats d’infermeria són necessàries en el model sanitari del país.

Esperem que el document elaborat aviat pugui servir de base d’un avant-projecte d’una nova llei que ompli el buit legal existent sobre la matèria. La normalització de la professió a nivell legal és tan imprescindible com el seu reconeixement més adequat a nivell social.

El dia 12 de maig es va declarar el Dia Internacional d’Infermeria per commemorar l’aniversari de l’escriptora i infermera notòria Florence Nightingale, una britànica condecorada amb l’Orde de Mèrit del Regne Unit i membre de la Royal Statistical Society britànica. Aquest personatge extraordinari, fa 150 anys, va donar forma i contingut a la primera formulació seriosa de les competències d’infermera i va ser pionera de l’ensenyament professional del personal auxiliar sanitari. Resulta curiós comentar que Florence Nightingale estava convençuda que la salut humana no es determinava per la mera absència d’amenaces externes que podrien ser nocives per al nostre equilibri, sinó en la capacitat d’utilitzar les energies del cos adequadament.

La salut del nostre cos social també consisteix en la nostra capacitat d’utilitzar les energies de les quals disposa de manera idònia, comptar amb tots els recursos disponibles a l’hora de necessitar-los. Una prompta aprovació de la llei que defineixi les competències d’infermera i llevadora d’una manera cor- responent a la seva realitat laboral actual sens dubte contribuirà al millor reconeixement laboral dels nostres professionals.

Avui en dia, els professionals d’infermeria tenen moltes responsabilitats i molts coneixements. Hem de comptar amb la seva col·laboració en totes les situacions problemàtiques relatives al camp de la medicina general i especialitzada, com ara la geriatria, pediatria, salut mental, entre d’altres.

Esperem que la propera vegada que surti una situació d’emergència sanitària, les autoritats sol·licitin la col·laboració del Col·legi d’Infermeres de la mateixa manera que compten amb la col·laboració del Col·legi de Metges o de Psicòlegs. Utilitzem les nostres energies adequadament; és la manera de ser més forts. Socialment, personalment i institucionalment, us desitgem molta salut.

(Publicat al Fòrum.ad el 16 de maig del 2010)