divendres, 12 de març del 2010

L'agrupació astronòmica de Sabadell

L'agrupació Astronòmica de Sabadell farà cinquanta anys l’abril vinent. A la seva web defineix les seves finalitats principals com a “incentivació i suport a l’astronomia amateur” i “divulgació i didàctica de l’astronomia”. Més de 500 m2 de la superfície de les instal·lacions que ocupa actualment (des de l’any 1993) estan dedicats exclusivament a l’astronomia.

En arribar a la seu de l’Agrupació, els participants en la visita organitzada per la Societat Andorrana de Ciències vam veure l’exposició didàctica situada a l’entrada de la recepció i tot seguit vam baixar a la planta -1, on es poden veure els instruments històrics (uns telescopis restaurats, alguns dels quals tenen fins a 100 anys) i on es troba l’auditori. Des de l’auditori es poden veure en directe, a través dels monitors de televisió, les imatges dels telescopis de l’observatori.
L’observatori disposa d’una biblioteca, un taller, un arxiu, un despatx de secretaria i una sala on es guarden els telescopis portàtils. L’observació habitualment es fa des de la sala de control situada a sota de la cúpula on es troba el telescopi. Aproximadament un cop al mes es fa una retransmissió de les observacions en directe a través de la web, amb les explicacions del que s’està veient en cada moment. En els moments en què estic escrivint, les properes sessions estan programades per al dimarts 15 de desembre i el dimarts 12 de gener, en ambdós casos de 21 a 23 hores. És una activitat amb una finalitat didàctica, dirigida al públic general, i les persones que no han pogut seguir l’observació en directepoden veure a la web les imatges i lesexplicacions corresponents.

Els socis poden participar en tota una sèriede programes coordinats d’observació,com per exemple l’astrometria i fotometriadels asteroides i dels cometes, l’índex diarid’activitat solar, la fotometria d’estrellesvariables i de supernoves, i d’altres. Els interessatspoden trobar l’explicació més detallada dels treballs d’investigació a http://astrosabadell.org/es/695_treball_recerca. Per al públic en general, s’organitzen visites de grup d’un màxim de 25 persones durant les quals es poden observar el Sol (visites diürnes) o la Lluna, Saturn i Júpiter (visites nocturnes), i s’ofereix una opció de contemplar un audiovisual sobre el sistema solar o les estrelles produït per l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Saturn i Júpiter només es poden observar en temporades de visibilitat d’aquests planetes. El nostre grup va poder veure l’audiovisual sobre el sistema solar i observar Júpiter i la Lluna en quart creixent a través d’un gran telescopi.

A la cúpula de l’observatori trobem tres telescopis sobre la mateixa muntura, del tipus equatorial alemanya. El telescopi principal té doble configuració òptica, intercanviable. És operable a peu del telescopi i per control remot des de la sala de control. L’observació de Júpiter, el planeta més gran del sistema solar, permet veure l’estructura dels núvols a la seva atmosfera i els satèl·lits descoberts per Galileu. L’observació de la Lluna permet observar diversos detalls de la seva superfície: cràters, mars, serralades, pics. Els qui no tenim contacte habitual amb telescopis ens sorprenem en veure’n el relleu rugós. S’organitzen sessions per a adults i escolars, i a la pàgina web de l’Agrupació llegim que en els últims cinc anys 18.000 nens han visitat les instal·lacions de l’Observatori.

Una altra activitat de l’Observatori Astronòmic de Sabadell que poden aprofitar els visitants d’aquesta ciutat tots els dimecres no festius són les conferències, que tenen lloc a l’auditori a les 20 hores. L’entrada és lliure, i el contingut de les conferències es publica cada temporada en els
llibres editats per l’Agrupació. Per als més petits, s’organitzen tallers de tipus pràctic als quals pot assistir un pare o tutor de cada nen per continuar-lo orientant sobre el tema. Els temes que més m’agraden de la programació d’aquest curs són Construeix un telescopi (diumenge 28 de febrer al matí) i Construeix un planisferi (dissabte 20 de març, a la tarda).

Es pot concloure que una visita a l’Observatori Astronòmic de Sabadell és molt interessant
tant per a adults com per a nens, tant per als aficionats de l’astronomia com per a les persones que volen establir un primer contacte amb aquest camp d’investigació científica.

(publicat al Butlletí de la SAC 147, pàgina 3)